’t Ol Schoultje

Rijksmonument ’t Ol Schoultje, gebouwd in 1877 door architect J. Tilbusscher in een Ambachtelijk-traditionele stijl, was tot 1927 in gebruik als openbare school en fungeert sinds 1990 als dorpshuis. Met een maandelijkse dorpsborrel, bridgeclub, klaverjasavonden, handwerkcafé, dorpsmaaltijden, concerten, exposities en talloze activiteiten is het nu bruisend middelpunt van ons dorp. Het dorpshuis is in 2022-2023 bouwkundig versterkt om te voldoen aan de strengere bouwnorm in dit aardbevingsgebied. Tegelijkertijd is de indeling aangepakt, is het beter geïsoleerd en ‘van het gas af’, om zo weer jaren mee te kunnen. In september 2023 is het weer in gebruik genomen.

Het dorpshuis wordt gerund door vrijwilligers uit het dorp. Het is te huur, ook voor mensen van buiten Huizinge, voor feestjes, vergaderingen en andere activiteiten tot max. 50 personen. Bij interesse, neem contact op.

t ol schoultje huizinge verbouwing 2022

verbouwing/versterking ’t Ol Schoultje ’22-’23

t ol schoultje huizinge verbouwing 2022 2
't ol schoultje huizinge nieuwe inrichting 2023

nieuwe inrichting sept. ’23

opening Schoultje febr 24

Opening ’t Ol Schoultje 10-2-’24

In 2012 werd het dorp Huizinge opgeschrikt door een aardbeving. 3,6 op de schaal van Richter. Grote schrik en commotie in ’t dorp. U weet allen hoe het is afgelopen. Een lange periode van onzekerheid, gedoe en ellende rondom vergoedingen en herstelwerkzaamheden brak aan. Het versterken van het dorpshuis kwam aan de orde. In 2015 is de aanvraag opgestart. Het duurde en duurde maar eindelijk kwam er in 2022 groen licht en kon er worden gestart met herstel en versterkingswerkzaamheden. Kortom: Het ’t Ol Schoultje is aan de binnenkant volledig geïsoleerd en versterkt en verduurzaamd. Daarnaast ook van het gas af. Ondertussen is het haventje ook helemaal hersteld en heel mooi opgeknapt. Op 10 februari is het Haventje en ’t Ol Schoultje feestelijk geopend. De jongste dorpsbewoner, Michelle Wonnink, en de oudste dorpsbewoner, Teun Otto hebben samen met een hele grote schaar het lint doorgeknipt bij de Don Jon en later met een hele grote sleutel de deur van ’t Ol Schoultje opengemaakt. Dit alles onder muzikale begeleiding van de Blaauwbloezen uit Middelstum. De feestelijke dag is afgesloten met een warm en koud buffet. Het was een geslaagde dag. Alle hulde aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt.